Resepi karipap simple

Assalamualaikum... good morning semua.. tak tau nak breakfast apa..mai try resepi ni.. senang je.. 
Aku Suka betul makan karipap.. bila beli asyik x puas hati je.. karipap oksigen la.. inti x rasa apa la.. x rangup la.. so..buat je sendiri.. puas hati.. pas tu siap boleh frozenkan.. package boleh jual sekali karipap frozen.. hahaha.. inti sardin.. ayam..daging.. udang kering..😆😆😆😆 puas hati kan.. aku tak suka saiz besar besar.. so buat saiz comel je.. dalam 3 inci gitu..
 Kalau korang rajin.. boleh la buat sendiri..ni aku bagi resepi..


Untuk kulitnya:
1 kilo tepung gandum
5sudu majerin (aku guna cap pelangi)
Air secukupnya 
Gaul tepung dengan majerin dulu.. pas tu masuk air sikit sikit.. uli sampai jadi doh..

Intinya..ni inti sardin :
1kilo kentang
Bawang besar sebiji
Cili kering 5 biji
Sardin 1 tin kecik
Garam
Blander culi kering dengan bawang besar.. pas tu tumis.. dah pecah minyak.. masukkan sardin.. tekan tekan bagi hancur.. masukkan kentang.. masuk air sampai tenggelam kentang.. letak garam secukup rasa.. masak sampai kering.. kena rajin kacau tau..kang berkerak kat bawah.. dah x sedap nanti..

Try la buat..

Goreng api perlahan je.. baru rangup.. xde la berjerawat kulitnya..





Comel kan..

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

RESEPI CUCUR JAWA PANDAN

RESEPI PERIA RANGUP

CARA MASAK NASI DALAM KUANTITI YANG SEDIKIT