Resepi pulut kacau
Resepi pulut kacau
Sekarang susah nak jumpa orang buat pulut kacau.. dulu kalau kenduri je..mesti ada kan.. baru ni rasa nak makan..so..buat sendiri ikut selera sendiri.. puas hati.. ni kalau korang nak try..aku ade share resepi.. mudah sangat..
Rendam dulu pulut dalam setengah kilo..pas tu kukus..
Sementara pulut masak..masak gula merah secawan..tapis masuk dalam kuali..
Pas tu letak seketul gula melaka..gula pasir sikit je sebab dah manis gula merah and gula gula melaka tadi..daun pandan sehelai..bila gula dah hancur..masuk pulut tadi..
Pas tu masuk secubit garam..santan..aku guna santan kotak je sekotak kecik tu.. kacau sampai kering..
Masuk dalam bekas masa masih panas.. ratakan gula senduk plastik.. tunggu sejuk..boleh la makan..😋😋
Sementara pulut masak..masak gula merah secawan..tapis masuk dalam kuali..
Pas tu letak seketul gula melaka..gula pasir sikit je sebab dah manis gula merah and gula gula melaka tadi..daun pandan sehelai..bila gula dah hancur..masuk pulut tadi..
Pas tu masuk secubit garam..santan..aku guna santan kotak je sekotak kecik tu.. kacau sampai kering..
Masuk dalam bekas masa masih panas.. ratakan gula senduk plastik.. tunggu sejuk..boleh la makan..😋😋
Ulasan
Catat Ulasan